Sunday, April 1, 2012

bossy?..bagaimana anda tangani golongan sebegini!

arghh..hari ini aku tension betul dengan sikap BOSS aku yang memang bersikap 'bossy'..
perkataan 'bossy' diambil dari perkataan 'boss' atau ketua..iaitu contoh sikap yang suka mengarah, menyuruh, memberi arahan dan yang sewaktu dengannya. sikap ini selalunya hadir bersama dengan sifat 'selfish' iaitu pentingkan diri sendiri tanpa memikirkan mereka yang lain di sekelilingnya.

oke, setelah aku blog walk..banyak entry sal sikap bossy yang aku jumpa..terutamanya pasal 'member' a.k.a. 'rakan sekerja' yang bersikap sedemikian..actually, masalah aku nie bukan rakan sekerja yang bossy, tetapi..BOSS yang bersikap bossy..dah name nye dia tu BOSS..comfirm2 la memang sikap dy bossy kan..
kawan aku selalu jadi mangsa dy tau..suruh buat tu la..buat nie la..hantar report tu la..nie la..
banyak ko punye songeh..ingat haku nie xde kerja lain ker? eiiii...
oke..ini tips dari aku kalau BOSS anda yang bersikap bossy..

1. Buat muka ketat aje memanjang..

- bila BOSS datang atau lalu, buat kerja dengan muka ketat..mesti beliau cuak tengok anda bekerja..dalam hatinya berdetik "wah, tekunnya..kalau aku tego..mesti lebam bijik mateku"..lalu xmenyempat-nyempat lah beliau tuk bossy-bossy lagi..

2.  pakai earphone, eventhough korang memang xpernah dengar lagu..

- kalau nak lagi gempak, pakai lah headphone..ataupun pasang radio sampai bergegar pejabat..
aku dah pernah try..memang bos tak cakap dengan aku seminggu..
haha..pasal beliau outstation..
pakai earphone..bile beliau panggil..wat derk jer..cam tengah layan lagu, sambil hentak kaki dan lenggokkan kepala..

3. megumpat..

- yang nie biase dilakukan oleh golongan makcik-makcik..untuk menghindar sifat bossy, mengumpat secara berdepan, atau tepi sket boleh dilaksanakan..har3..BOSS akan terdengar suara-suara sumbang mengumpat beliau..
biasanya, dorang nie orang 'super lama' atau 'super hebat'..so selambe aje dorang mengumpat BOSS sampai BOSS tersedar akan sikap bossy beliau..

4. buat buat sibuk..

-yang nie aku selalu buat, bila BOSS ajak keluar bagi taklimat atau turun padang..bukan buat-buat actually,
sebenarnya..aku memang SUPER BUSY!!! sebab tu BOSS selalu suruh kawan-kawan ku buat itu dan ini..kah3


p/s: oke..entry nie entry lama yang aku simpan dalam draft..actually hari nie, isu nie timbul di pejabat..so dengan senang hatinya aku korek balik draft..dan tengok mana yang sesuai tuk di publish kan..=) selamat mencuba..

1 comment:

Followers