Thursday, June 30, 2011

aku patut bersyukur..

bismillah..hari ini aku ke Mydin Mall, bukan kesana hajatnya tetapi mahu ke Pc Fair Pikom 2011 yang bermula hari ini 30 jun hingga 2 julai..mahu ku ceritakan dalam perjalanan ke mydin mall dari pc fair yang berlangsung di TTC, aku terserempak dengan dua wajah yang amat ku kenali walaupun sudah meningkat usia yang lebih 5 tahun tidak ketemu, masih ku kenali wajah-wajah tersebut..
"agak kencang memori aku mengingat rupa mereka nie", dalam hati memuji memoriku yang belum uzur..
"buat ape kat sini?", lame tak ketemu..itu yang terpacul dari bibir manisku ini, wajah akhimullah dan subha yang sedang senyum lebar ku tatap sambil bergegaran ketawa besar kami bertiga, "sedang menunggu Eddie"..wajah seorang lagi sahabatku terus bermain di fikiran.
mereka juga sepertiku, penganggur..
namun, tiba-tiba mesej masuk, daripada Kak Nora fikirku dalam hati kerana nombor tersebut tiada dalam telefon bimbitku X3-02 ini..aku kenal benar nombor ini kerana beliau menalifon ku tidak lama dahulu untuk bertanya alamat rumah.
alhamdulillah~
"wan masuk 5 haribulan nie"..itu mesej yang kuterima..woh, begitu cepat keputusan diterima, semalam aku ke maidam untuk interview, hari ini telah menerima mesej untuk masuk bertugas minggu depan..
aki dan subha menjadi yang pertama mendengar perkhabaran ini..
namun, mereka masih menganggur..sama sepertiku, kekurangan 'sokongan dari kabel' atau 'orang dalam' memang menyukarkan kami untuk mendapat pekerjaan ketika ini, tambahan pula..
SPA dan jawatan kerajaan sedang "freeze" atau dibekukan..
memang sukar untuk mendapat pekerjaan lah..
selepas berborak seketika sambil menunggu eddie yang tidak kunjung tiba..aku meminta diri untuk pulang kerana adik perempuanku sudah mahu pulang..
sempat juga aku meminta nombor fon mereka berdua, harapanku agar kami semua dipertemukan lagi dan ikatan persahabatan ini akan berkekalan sehingga kami mati, Insyaallah~

Sunday, June 26, 2011

minggu interview...

semalam aku dapat email untuk menghadiri interview daripada satu syarikat di petaling jaya, dalam email tu disebut 28 haribulan jun tarikhnya, menggesa aku supaya membalas secepat mungkin..aku berfikir dahulu, berfikir adakah aku patut pergi ke petaling jaya..lalu aku tidak membalas..
pagi tadi aku mendapat panggilan daripada MAIDAM untuk menghadiri interview untuk satu program anjuran majlis agama islam tersebut pada 29 haribulan jun..wah, nasib baiklah aku tidak menjawab 'terima' dengan tergesa-gesa semalam..
interview memang sudah menjadi lumrah untuk pencari kerja seperti aku, aku pun tidak tahu apakah kriteria yang mereka mahukan daripada kami para penganggur nie..haruskah aku ber'speaking english' waktu interview? atau adakah aku harus berbahasa melayu sahaja?
adakah aku mesti memakai blazer?atau cukup sekadar memakai 'tie' sahaja? adakah aku harus mengingati semua yang pernah aku pelajari di alam pengajianku di universiti?
aku mengelamun sendirian lagi..tetapi selepas aku menonton filem 'dalam mihrab cinta' yang laila syamimi berikan..aku makin bertambah yakin..bahawa setiap yang berlaku adalah kehendak yang esa, dan aku harus berusaha menjadi hamba yang selalu mengingati tuhanku..interview adalah sekadar suatu proses untuk aku mengatasi kelemahan yang ada dalam diri lalu berusaha untuk membetulkannya dan menjadi dewasa..owh..aku akan jadi orang dewasa..hahaha

Sunday, June 19, 2011

lipan sengat mak aku

baru-baru nie, sewaktu nk mandi before sembahyang zohor, mak aku telah kene sengat dengan lipan, kesian beliau terus kami hantarkan ke hospital besar kuala terengganu sebab semua klinik ditakdirkan tutup waktu tu, kat hospital, dokter ngan nurse cam bingai pulak kan, ade yang bertanya soalan cepumas "sakit ke kak?" kat mak aku, pastu tanya lagi "sakit macam mane?kalu saya bagi skala 1-10, no berape tahap sakitnye?"..seb bek mak aku xberi pelempang kat dokter bongek tu..
pas tu dokter bg ubat tahan sakit..berehat kejap n then kami pulang..kat rumah, sempat aku meng'google' petua tuk kene sengat ngan lipan, petuanya : ambil 7 biji asam jawa, dy punya biji..yang slalu kite buang tu kan, pastu tumbuk sampai lumat, pastu tambah sedikit air n then sapu kat tempat kene sengat tu..alhamdulillah, mak aku cakap, lepas sapu, dengan izin Allah, xsakit da..esok nye mak aku try tumbuk 3 biji je..pastu sapu..sakit nye tak hilang pulak..aiseysh..pelik kan?huhu kuasa Allah..so, ikutlah petua..orang suh tujuh, kita wat tujuh k..

Sunday, June 5, 2011

aku baru jer lepas cabut gigi

kesakitannye..hanye Allah yang tahu, dan aku yang rase..adoi..
dah kene cucuk 2 bius, gigi nie pada bahagian geraham, second last bawah belah kiri...kat sebelah tu masjid, sebelah lagi kedai roti canai..adik jalan terus aje, jangan belok-belok..jumpe lah kuburnye tu..adoi..sempat lagi ko..
camnie ha citenye, alkisah tersebutlah kisah sang kancil beramai-ramai mengadap kebawah duli sultan firaunn..
aku nye gigi saket sejak semalam lagi, seb bek gusinye xbengkak..aku tekan sket pon sakit dowh..malam tadi ase nak try tidur dengan sakit gigi..amik ko..
penuh keseksaan..terseksa batinku..zahirku apetah lagi..nak terkencing aje rase..
kucing lalu pon ase nak sepak aje..zolimmm..
lalu pagi nie aku berkeputusan nak pergi ke klinik, aku pon pinjam la moto amilla anak aluwi, bawak moto pegi cucuk duit..bukan cucuk bius lagi lah..
pas cucuk duit..teruslah mencari klinik..alkisah nye terbukalah hati nak ke klinik pergigian mustafa..mustafa nie name dokter tu, dy nie sangatlah mahir bab mencucuk biusnye..lalu dicucuk biusnye pade gusi aku nie ha..cucuk tang sini..cucuk tang sini..dua je bius..dah menggeleber dah ase aku nye bibir mengalahkan angelina jolie..
5 minit pas tu, aku pon dicabutlah giginye..sekejap jer kot..ha xsampai 5 minit..alahai..awat xcakap siang-siang..tapi bab darahnye..wah..aku memang pandai berlakon..
skali mase on da way balik uitm, aku ase dalam mulut nie dah ada darah, so aku pun ludah lah kan...aku behenti moto, ludah darah kat tepi jalan..skali ade kete behenti tanye..bukan kete tanye..tuan dy yang tanye.."adik xpape ke dik?ke nok gi spital?", baik hati rupenye orang dungun nie..aku pun dengan selamber nye menjawab.."ghie-ghie bhawuu chaabutt"!!xsedar yang aku belom boley cakap elok2..orang tu pon terpinga-pinga (orang tganu panggil "pengong")..last skali aku tunjuk aje ler geraham aku kat dier..haha
so kat sini aku nak cerite yang aku sudah selesai cabut gigi..dan mulut aku still lagi ade darah..so aku boleh taip je ler, xleh cakap..hadoiii..

kesakitan itu mengajar kita mencari tuhan

hari ini aku sakit gigi, sakit yang tidak terkata, dan segala kesakitan ini harapnya memberikan aku rasa bahawa bukan ubat dan doktor yang berupaya menarik atau memberi kesakitan tapi tuhan kita yang esa.
dalam kesakitan gigi yang tidak terhingga ini, ku rasakan sifat pemarah, sifat kurang sabar, sifat malas, sifat ingin bergantung pada manusia lain, semanya bersatu dalam diriku agar aku terus hanyut dalam kesakitan ini..
ya Allah, semoga sekejap lagi aku akan tidak sakit gigi lagi..
aku nak pergi ke klinik, nak cabot gigi..wahh..mane boleh tak cabot..gigi belobang neh!
adoiii..saketnye adoiii!!

Thursday, June 2, 2011

follower da jd 200

baru perasan td..ad 200 org tekan follow kt blog nie..
thanx kawan2..
sori sebab sy xmenulis ngan elok..
aduyai..saket kepale..
sori..kne berehat lame sket sebab xsihat ='(

Followers