Wednesday, August 17, 2011

wordless wednesday II

hari nie cuti, Nuzul Qur'an..
tahu aku bwat ape?
jeng..
Jeng..jeng..
..
..

beli belah kt Mydin Mall...perghh..ramai giler kot makhluk..
oke, ade sumthing kt plastic bag ituu..
oke..selamat puasa hari ke 18 esok..n selamat mendekati raya..
means..kena perhebatkan amalan yer geng..(^o^)V

SEGMEN PROMOTE BLOG Kotak Bulat - PROMOSI BLOG KUMP 10

7STICKY POST
Blog-blog Kumpulan 10

thanks buat kawan-kawan yang sudi promote blog nie, hope boley trus folow till de end..
oke, tanpa membuang masa, disini aku ingin mempromosikan blog sahabat-sahabat sekumpulan denganku, dengan harapan semua akan success, InsyaAllah..

belog yang mempertemukan kitorang..yeah..

kotak bulat disini ialah seorang manusia, bukan Panda, kerana Panda tidak boleh menaip pada keyboard, aku mengandaikan nama beliau Nazihan Ali melalui alamat blog beliau, sangat teruja ke blog beliau yang cool..
dengan semangat Aidilfitri..semoga mendapat berkat..amin..

oke, kita teruskan dengan blog pertama..
belog beliau sungguh pink, and header lawa..warna warni giler ar wa cakap lu..
penuh ngan lurve..(sebab background dy lurve dowh..)
penulisan dy..hmm, aku pon baru nk mengenali..ye dak?kalu xkenal..make xtao..so, jom kelik header beliau tuk tahu..lawatan sambil belaja..
seterusnya beralih ke..

MISH APPLE..punye belog, means nie bukan belog WHERE la..sebab WHERE tu aku, bukan beliau..
oke, belog nie tenteram..header cute..dengan  satu pasangan rabun..ekeke,aku gurau je..pakai spek oke..chomel gitu..akaka..jom lawat..

oops..banyak lak aku mengata..teruskan..
demmm..belog nie sungguh gengster..wahaha..aku gurau lagi..
NOKAKASHICHI..woh..panjang tu name..comfom aku terbelit lidah, nak sebut..
anyway, demm..header beliau sangat menarik dowh...(jeles..jeles..)..
jom melawat..

oke, teruskan..
ini pulak belog gadis lagi, Anak pompuan Encik Gamal..(gugel transelate)..kim salam kat abah ye..belog nie Islamic..Alhamdulillah..agak kehijauan dengan daun daunan sebagai bekground..jom melawat..
doakan saye skali ye..amik berkat..Aminn..=)

oke, cerita seterusnye..
oke, nie belog kepunyaan gadis lagi..(adoi, mane lagi laki neh..)
tajuk belog beliau.."saye punye cite lor"..belog campuran coklat ngan hitam nie berkenaan kehidupan gadis..alah..cam pandangan..diari..senggitu la..nak taw..jom lawat..

oke..cik Farah Alias nye belog..terjahh...
oke..belog kepunyaan gadis lagi..belog nie agak kuning..cam digi..
berkenaan cik farah alias nye kisah..ala-ala notty gurl cenggitu..berpandukan pada gambo kt header beliau..
ce tengok..ace tengokk..haaa..kan3?..jom lawat..

belog nie paling berpendidikan dari kalangan semua..
kenape aku cakap cenggitu? haa..korang bace tuu.. MASTER..a.k.a..sifoo..gambo pulak makanan..yang memang agak sensitip dibulan puase nie kan..seb bek aku bukak memalam..adoi yaiii..
saye degree je..hehe akak master...wohh(o,0")..hebatt..jom lawatan..

cair beb..seb bek aku da ade awek..
hah..belog sekend a.k.a 2nd yang berwarna pink..memang gadis lah..cunmelecun..alahai tengok tu..(astaga..puasa)..oke, gadis gadis boleh terjah..jantan no wey..jangan cari nahas..don't terjah oke..
agak simple blog beliau..bukan pimple..tu kat pipi kao..
lawat..

belog sek ganung..
wane gamok ganu kiterrr..wahaha..belog budok puang ganung..a.k.a belog gadis terengganu..same macam ambe (saya)..kelauutt..kiter tengok penyu teloorr..na..na..na..na..na..ganu kiterrr..yeah..
oke..belog nie agak menarik...tengok lah header..sedih..
laki sorang aje..sob..sob..lawat..(T,T")

oke, yang last before tidoo..
semua tentang "ANGAU"?..or anggau?..lebey kurang la tu..penyakit angau kot..bahaye tu..haha gurau lagi seyhh..rilek ar..belog kepunyaan seorang LELAKI..yeah..tengok header tu.."senyum..senyum..tak perlu kata apa apa"..lawatannnn..


oke..fulstopppp....

Monday, August 15, 2011

kerja oh kerja..STRESS

pagi tadi aku masuk kerja..woh, banyaknye fail kat atas meja..
"aku akan cuba siapkan sesegera mungkin.." fikirku..lalu seawal 7.40 pagi aku bersedia dengan niat untuk mengerjakan semua seberapa banyak fail tersebut.."setakat yang termampu"..fikirku berkira-kira dengan kemampuan kudratku tudey.

lalu berusaha lah aku sedaya upaya menahan mengantuk mengerjakan tulang empat kerat memandangkan dalam sistem di pejabat, jumlah aliran kerja yang sampai kepadaku adalah sebanyak 90, means ade 90 buah fail yang perlu aku proses..wahhh..dengan nada terkejut selamba, aku berkata..."akan aku kerjakan sehingga bilangannya mencecah sa"..riak dan  semangat takbur sentiasa memenuhi pemikiranku..

setelah berusaha keras..akhirnya pada pukul 12.55 tgh hari..disaat waktu rehat hampir menjelma..ku lihat bilangan fail berkurangan pada skala yang meragukan memberangsangkan.."wah, ada 39 buah fail lagi".."bermakna aku akan berjaya mencapai angka sa sebelum pukul 4.30 ptg ini"..fikirku..

lalu berehat sakan lah aku selama setengah jam termasuk solat zohor.. masuk bertugas menyambung misi menyetelkan fail-fail tersebut..aku dengan penuh dugaan semangat membuka sistem aliran kerja ku..

jeng jeng..
jeng..
.....
...
..
.
.
.
.
.
tahu apa yang jadi?


yeah, fail dalam sistem aku meningkat kepada 70 semula..wahhh? believe it?
oke..setinggi-tinggi penghargaan buat Kak Nor dan En Rosli yang senantiasa bekerja keras..
owh..sungguh menyentuh perasaan..
hilang terus mood mahu settlekan fail-fail yang selanjutnya tu..


oke..sambung kerja esok la pulakkk..



semangat yang pudar..

Saturday, August 13, 2011

segmen promote blog kotak bulat

oke..aku rase nk join sebelom belah ke trawih..
so sket aje aku bebel..
oke..bebebebebebebbbbeeeeeellll..
fulstopp..wahaha..
oke, akceli..aku nk promote belok kotak bulat..
kotak bulat..?entahla..camner ek?
hah..tekan gambo tu kalu nk ke belog beliau..
tarikh tutup arini kul 10 malam..oke..tata..

Friday, August 12, 2011

movie hujung mingguY(^,^)Y

hujung minggu means aku xkerja..
so aku layan movie aje..haha...di samping tu belog..FB..
bazar oops..bazar x.. oke..aku dah banned bazar sebab memenatkan, buang masa dan mengurangkan pahala puase aku..haha
oke, berbalik pada movie hujung minggu..
minggu nie aku layan trilogi "BACK TO THE FUTURE"..
means daripada nombor I hingga lah yg last III..
 oke, masa yang Ist nie tahun 1985 kan,pengenalan hero dy..namenye Marty McFly..Marty nie dy cam prangai tak siyes..bapak dy pulak slalu je kne buli..kesian gile..memang luuuzeerrr ar..
Marty nie kawan ngan Doc..Doc yang wat keter tu..DeLorean..yang boleh merentasi masa bile kelajuan sampai ke 88mph..88 jer?wahaha..ye, 88 jer..
oke, dorang wat eksperimen..ade pulak teroris libya datang tembak Doc..so Marty nek DeLorean tanpa disedari telah ke tahun 1955..iaitu 30 tahun lepas..bes gile..waa..bayangkan, 1985 - 1955?hoh, advance aje ler kan..kt situ, dy bantu ayah dy tackle mak dy..n ayah dy berubah tak jadi luuzerr dah..
 yg nombor 2, bermula sejurus selepas Marty balik dari masa lepas..balik, tgk Doc oke, bangun tido..semua dah berubah..keter..rumah..abang..Biff..Biff?oke..nie la watak jahat dalam citer tu..dari nombor I dan II..watak jahatnye..Biff and da Gang..
oke, Marty pergi le masa depan iaitu tahun 2015..hoh? 4 tahun lagi tu baiii..Chettt!!
dalam citer nie, 2015 tu ade keter terbang..zoomm..DeLorean pon terbang taww...
baju..Nike Air..Pepsi..Hovercraft..haha..
Marty kne bantu anak dy yg akan masuk penjara kalau dy xubah masa depan..
dalam masa yang sama, time tu..Biff tu da tua..pangkat datuk dah..cam citer doremon kauu..oke..xnak nobita..Biff tua telah ke 1955 bawak buku laporan sukan dari tahun 1955 til 2015..lumba kuda..pergh..kaya lah Biff muda cenggitu..kafir suke judi oke..pastu..mission Marty..kembali ke 1955..musnahkan buku tersebut..
dalam masa yang sama..Doc 1985 telah kena lightning..dan sampai ke 1885..70 tahun lepas..
Marty kena jumpa Doc 1955 untuk balik..
 Marty bukak buku sejarah..Doc kena tembak seminggu lepas dy post surat kt Marty guna Western Union..haha 70 tahun baru surat tu sampai..so Marty balik ke masa lepas untuk selamatkan Doc dr ditembak..ade Red indian..Cowboy..dan Clint Eastwood..
moyang Marty kecik agi..kat sini ada Clara..yang Doc selamatkan dari jatuh jurang langsung ubah nama jurang tu dalam peta..kereta xde gasoline..so Marty dan Doc kne guna khidmat kereta api untuk tolak kereta Delorean a.k.a Time Machine balik ke 1985..
yeah..DeLorean hancoo..kene langgar kereta api kt 1985..so da xde time machine tuk amik Doc ngan Clara..
yang lain pulih cam sediakala..
tetiba..Doc kembali guna kereta api stim....stim?..astagfirullahal azim..jgn pikir lucah..stim nie yang kepul-kepul tuuu..aaaa..
oke tamat citer..hepi ending..
kereta DeLorean..a.k.a DOREMON Time Machine..

satu hari di hari jumaat..

hari ini jumaat yang puasa..
aku bangun agak lewat..hujan renyai-renyai..
katil agak bersepah..
ambil tuala..
berus gigi..ubat gigi..
buka air..sejuk..
mandi cedok banyak kali air belum habis..
lap..
pakai baju..
kain pelikat..
ambil kunci..
start moto..
sembahyang sunat..
dengar..dengar..mengelamun..hampir terlelap..owh tidak..
balik pula hujan..
tutup mulut rapat-rapat..
air masuk ke mata..jadi merah..
sampai..lap..
bukak baju kain seluar..
tukar..
baring..
facebook..
belog..
ngelamun..cerita..
asar..
tunggu..perut berbunyi..
makan..lepas dengar azan..
mandi..
solat..
start moto..
surau orang ramai..tua..
balik..

belog..
tido..
mesej dan call sepanjang hari sebenarnya...berselang seli..
tamat jumaat..

Thursday, August 11, 2011

bersabar..semua pun ada prosedur! oke!!

peristiwa yang berlaku hari ini:

hari ini datang seorang lelaki ke kaunter, membawa sebuah sampul berisi surat penerimaan dan cek yang diterima daripada MAIDAM cawangan. Pada surat tersebut tertera nota kecil:- "p/s: lelaki ini muflis, xdapat bukak akaun"
aku segera menalifon cawangan tersebut untuk segera menghantar file lelaki ini supaya boleh aku segera mengangkat kes beliau ke bahagian kewangan untuk membuka palang cek atau menunaikan duit dari cek tersebut..masalah sekarang ialah...
tunggu file..
aku pun bangun seraya memberitahu lelaki tersebut,
"pakcik, saya sekarang sedang tunggu orang dari cawangan menghantar file pakcik, so saya boleh angkat ke bahagian kewangan untuk penyelesaian","pakcik boleh tinggalkan cek dahulu,serta salinan pengenalan dan nombor telefon supaya senang kami hubungi apabila siap cek ini"

lelaki itu tiba-tiba agak emo, lalu berkata"habis cek nie, tak dapat lah nak tunaikan hari nie?"

aku menjawab, "ya, sebab saya menunggu file pakcik sampai untuk proses berjalan"

beliau agak tertekan dan berkata "awak nie, macam-macam lah, file lah, ape lah, kalau dulu, saya naik jumpa datuk, beliau sign jer, dah terus boleh bagi saya duit tu,kes nya macam ini jugak, senang aje, dua saat aje, tak ade nak kena tunggu macam nie"

aku menjawab,"pakcik, kami kena ikut prosedur, pakcik sekarang datang jumpa kami melalui kaunter, so kami perlu memproses borang untuk minit ke file, dan angkat ke kewangan untuk tunaikan cek"

"alah, banyak lah, kalau tahun-tahun dulu ok je saya jumpa datuk, beliau sign jer, bukan susah pun, dua saat je", jawab beliau meninggi suara seperti bangga dengan apa yang telah beliau lakukan beberapa tahun dahulu.

aku mengaku agak hilang sabar waktu itu,cuma agak terkawal memikirkan keadaan di bulan ramadhan..lalu aku beritahu itu sahajalah cara yang boleh aku lakukan untuk membantu, dan beliau segera mengambil cek dan surat lalu berlalu dari situ.

p/s: kalau mahu hantar borang dan apa sekalipun melalui kaunter, kami harus mengikut prosedur, bukan xmahu membantu, tetapi bidang kerja dan kuasa membataskan kami. kami nie makan gaji aje..kalau nak cepat dan xmahu mengalah..oke..ikut lah saluran yang awak mahukan..kami xmemaksa dan kami tidak menyuruh..its your choice..
- jangan lah sebab kami nie muda, semua pun nak memperkecilkan kerja kami..

Tuesday, August 9, 2011

wordless wednesday #1

post 1st untuk "wordless Wednesday" dari aku..
Wordless Wednesday: "hari tanpa kata..hanya gambar menceritakan segalanya"..

Monday, August 8, 2011

kerja dan puasa~

wah, bulan ramadhan nie rezeki mencurah curah..dalam masa 30 minit sahaja..ada lebih 100 file di atas meja (dan di bawah sebab takot jatuh, so aku letak kt bawah)..ini bermakna..kerja aku di bulan ramadhan ini berlipat kali ganda dari biasa..
"Thanks" buat En. Rosli dan Kak Nor..anda berdua kerja dengan pantas hari ini..
waaa..dan "gud luck" buat aku yang harus mempercepatkan kerja aku hari ini..
oke..no time for blogging..
aku sedar itu..
yeah..puasa memang mencabar..hari ini..
itu baru suku..dan aku akan melambatkan memproses borang baru..
gosh..minggu depan hantar report ISO..haha..really kene "gud luck" untuk aku neh..

Friday, August 5, 2011

Segmen Ramadhan Jejaka Terhangat: Makanan Buka Puasa Kegemaranku



Assalamualaikum, setelah di tag oleh Moon untuk segmen Ramadhan Jejaka Terhangat, iaitu makanan buka puasa kegemaranku..
aku hadir dengan:

ikan bakar, sebut aje ikan bakar..baunye..perghh..dari jauh dah bau..lagi-lagi kalau sosnye menjadi..alamat..perut berkeroncong dulu lah sebelum berbuka..
tahun nie belum lagi, tahun lepas, wow..kami beli ikan segar n bakar kt tepi rumah ramai-ramai..syok nye..
kerabu mangga, dengar nama aje..aku da terbayang da, masam manis mangga yang sejuk, di gaulkan dengan nasi..sedappp..arghh..teringat pulak minggu before puase sempat makan kerabu mangga di sebuah restoran ternama disini..perghh..nikmat dowh..pembuka selera yang sangat baik!
gambar ini aku gugel..
tag : Hans

selamat berpuasa..

Bazar Ramadhan Dataran Syahbandar

hari nie ke bazar ramadhan di Taman Syahbandar, Kuala Terengganu,agak lewat kami bertolak, iaitu dalam pukul 5.35 petang, sesampainya di bandar Kuala Terengganu, jalan penuh sesak dengan kereta dan motosikal..
Alhamdulillah, segera mendapat parking di kawasan berdekatan..
seterusnya berjalan mencari rezeki..chewah, makanan banyak tetapi dirumah tersedia nasi ayam paling best dalam dunia.."buatan Ibu"..so, kami melintasi gerai makanan sekadar melihat keindahan susunan dan menikmati bauan..
bertembung dengan seorang sahabat sewaktu belajar di Dungun dahulu..Duan..
aku beli tembikai, sebab teringin minum air tembikai..lebih baik buat sendiri kan...hehe
adik pulak beli dadih..
bosn berjalan, kami pulang, gerai masih banyak belum kami lawati tetapi waktu tidak mengizinkan..
next time bebeh..
 abaikan bayang-bayang..aku xsetinggi itu..

Thursday, August 4, 2011

ke pasar borong..

hari ini jumaat, aku mengikut emak ke pasar borong..
beli ayam 3 eko..satu untuk Mak Lah, satu untuk Mak Teh..mak sedare saye le tu..
rezeki ramadhan, agihkan sikit sorang, berkat sket kan..
pastu beli ikan merah seko..
beli ikan selayang sekilo..
beli ubi satu tompok..
beli tomato seringgit..
beli kacang panjang seikat..
last skali beli serai seikat..
banyak orang jual sluar jeans..aku pegi belek..biasalah,
bulan puasa..syawal kan bulan depan..xbeli pon..saje tengok design baru..
pastu kami balik..
semua dekat pasar muka muram aje..
sebab penat kot..cuaca ok..matahari menyinar panas terik..
dekat pasar ikan paling sesak walaupun kat situ paling berbau dan basah..
agaknya ramai yang masak lauk ikan malam nie kn..=)
camni lah suasananya...

Monday, August 1, 2011

bazar ramadhan Pengadang Baru, K.Trg.

hari nie balik kerja awal sebab ramadhan..biasanya kul 5 petang..hari nie kul 4.30 petang..tu pun da nak giler punye tensen duk ofis yang sangat lah banyak kerjanye..
silap aribulan aku rase ley terbaring aku kt tepi meja akibat ke'tensen'an bekerja..
al-maklum ler..puase-puase tahun terkebelakang nie aku asik ponteng kelas aje..sebab belaja..so boley la nk skip..nah ko kerja..hambikk..rasekan..
tensen dohh..siyes wa cakap luu...
ok..STOP!
balik kul 4.30 petang..aku start moto..dalam perjalanan pulang neh..terserempak pulak kete-kete yang sesak kat depan..ish, nie kes naye kat aku yang ngah tensen nih..BAZAR RAMADHAN..
1st time la aku singgah dengan pakaian smart bergaye..chewah, baru balik kerja lah katekan..
bongkak..nauzubillah...mintak jauh perangai tersebut..

sedikit  yang aku berjaya snap..

sangat sibuk jalan disebelah..so aku xdpt snap keseluruhan bazar yang panjang tu..nie tempat aku parking moto..senang..zapp..boleh berambus terus aje..


salah satu gerai yang menarik..agak menarik budak-budak la kan..ye lah, kek punye lawa..kalu bagi aku la kan..aku xmakan..langsung masuk frame..tulis.."budak jual kek yang bagi"..sebab dy je yg boleh bagi free..


satu lagi gerai kuih muih yang agak kemas pada pandangan aku..kemas dan nampak sedap makanan yang dijual..tapi aku xberkenan..ase cam xnak rosakkan permandangan menarik tu kan..so aku xbeli la..


yang aku beli..sata goreng..makanan orang dulu-dulu..satu sebab murah..n membuatkan aku terkenang nostalgia silam..chewah..
air tebu..budak tu muka cam nak nangis aje..aku pun beli lah..promosi camtu rupenye beliau..aiseyh...
last air soya..adik aku mesej suh beli air..soya aje ler bagi kat budak-budak nie..janji dy minum..ye dak?
ok, abaikan songkok dan moto aku yang da usang tu..
oke?esok aku nak kene singgah lagi ke? demm...agaknye..

Followers