Wednesday, January 11, 2012

jaga diri dan perilaku..

aku agak terkilan dengan beberapa video tentang muslimat yang tersebar di laman Youtube lalu dikongsi di Facebook oleh segelintir sahabat. Terkilan aku dengan perbuatan dan perilaku muslimat yang agak keterlaluan di dalam video tersebut (tidak perlulah aku detailkan perilaku mereka), juga terkilan kerana video ini tersebar dengan 'niat' negatif, fikirku..kerana tajuk yang dkemukakan untuk video tersebut adalah bagiku tidak wajar, sekadar menuding jari kepada sebelah pihak untuk dipersalahkan dan ber'agenda' politik.

aku agak terkesan dengan kata-kata Sayyidina Umar Al-Khattab, "Aku lebih takutkan dosa-dosa dikalangan tentera Islam sendiri berbanding kekuatan musuh", dari kata-kata ini aku berpendapat, sebelum kita memikirkan untk menguasai yang lain, wajarlah kita menguasai diri terlebih dahulu, kerana barangsiapa yang mampu menguasai dirinya, maka beliau akan mampu untuk menguasai dunia. bagiku, perjuangan kepada kebaikan tidak menghalalkan kita untuk melakukan perbuatan buruk. bahkan lagi, perbuatan itu bakal disaksikan oleh masyarakat sekeliling dan generasi mendatang. dalam kes ini, perbuatan muslimat dan penyebar video tersebut bagiku adalah keterlaluan dan tidak akademik..tiada kebaikan yang bakal dicipta melalui hasad dan perbuatan keji.

Adab dan perilaku yang baik patut kita contohi daripada Rasulullah S.A.W. dan para sahabat baginda, berperibadi dan berakhlak mulia, bertutur dengan bahasa yang baik, beribadah dengan tekun, berkepimpinan, meguasai bidan ilmu, berekonomi, bersosial, semua ini perlu diadaptasikan dalam kehidupan seharian kita sebagai umat Islam khususnya, barulah kita akan berjaya di dunia mahupun di akhirat. Akhlak Islamiyah sering disalahtafsirkan kerana perbuatan segelintir umat Islam itu sendiri..contoh pada pandangan kasarnya, cara-cara menutup aurat, adakah umat Islam kini menutup aurat mereka dengan baik? realiti inilah yang harus diperbetulkan oleh kita sebagai umat islam yang bakal mewariskan agama ini dengan sebetulnya kepada generasi akan datang.

bagi aku, kita seharusnya bantu membantu, saling menegur sekiranya ada salah dan silap, tetapi masyarakat kita di Malaysia sekarang seolah sangat berpuak-puak. saling berfikiran untuk menjatuhkan dan bukan untuk 'memperingat', melainkan memperingati dengan kata-kata cemuhan dan kata kata kesat..bukan itu yang diajar kepada kita. Kita wajar menjadikan sesuatu perbuatan sebagai contoh, samada contoh ikutan mahupun contoh larangan iaitu contoh yang baik sebagai ikutan dan yang buruk sebagai tegahan, tetapi masyarakat kita hari ini lebih kepada mencipta suatu contoh lalu di lanyak habisan..boleh mengkritik dan menegur, tetapi hendaklah ianya dilakukan didalam batas-batas syariat dan akhlak Islam itu sendiri..dalam menjaga hubungan kita sesama manusia, adalah lebih penting menjaga hubungan kita dengan Allah.

Islam adalah agama yang sangat indah pada teori dan asasnya, dan keindahan itu akan bertambah teguh sekiranya ianya dapat di praktikkan dan diamalkan oleh seluruh umat Islam itu sendiri.

Tuesday, January 10, 2012

wordless wednesday..

the (loading...) and the (stress..) of waiting..

kebelakangan ini internet sungguh lembab seyh..

Monday, January 9, 2012

untuk 'si dia' yang menghadapi peperiksaan..

ini sebuah post "khas" buat orang yang sedang hadapi final exam..kalau tak silap aku, sekarang nie musim budak degree exam kn?so aku dengan senang hatinya meng'google' lah beberapa doa untuk merek-mereka yang sedang menghadapi peperiksaan..hehehe..
Amnya kepada semua, 'khas'nya pula adalah kepada 'sorang' tu yang sering mengantuk ketika study..hehehe..(BANGUN! BANGUN! BANGUN!)..selalu sangat study last minit..ieyhh..aku pulak yang terlebih takut dibuatnya!
DOA AGAR DIKURNIAKAN KEFAHAMAN YANG BAIK DAN INGATAN YANG SEMPURNA SEWAKTU MENELAAH MATAPELAJARAN


(Dibaca sebelum mengulangkaji pelajaran samada dari buku atau nota)

(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin, wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)


Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"
...................................................................


DOA SEBELUM MASUK DEWAN PEPERIKSAAN

(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)
Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)
...................................................................


DOA SEWAKTU LUPA SEMASA MENJAWAB SOALAN
(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali


Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)
....................................................................

DOA MEMOHON KEJAYAAN CEMERLANG 
(Dibaca sebelum tidur setiap hari sehingga keputusan peperiksaan diumumkan.)

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da' wan nasra alaal a'daa')


Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada' dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

Pastikan korang ulangkaji pelajaran tuu.. Tiap kali lepas solat, jangan lupe berdoa kepada Allah SWT mintak supaya diberi kejayaan dan kesihatan.. okey!!Y(*o*)Y
 
 
p/s: teima kasih kepada tuan punya sumber doa nie..aku cilok sumber dari SINI yang memang sangat baik untuk mereka yang menghadapi peperiksaan!! thanx oll..  

Worth waiting..Worth watching..

Yang aku maksudkan ialah Movie "Real Steel". Katalah apa yang korang nak kata, aku bawa cerita lapuk ke...aku ketinggalan zaman ke..yang penting, malam ini aku telah menonton movie yang bagi aku bes.."worth waiting & worth watching"..dan terima kasih yang tidak terhingga kepada En. Faizool dari ofis yang telah senang hatinya mendownload dan memberi movie ini padaku..

Worth waiting..kerana aku tunggu lame dowh..orang len sudah ceritakan pasal movie ini lama dulu, dan aku sekadar dengar saja..sebab belum pun tonton sendiri..nasib baiklah sudah keluar "FREE download" dekat internet..wahaha, so boleh lah En. Faizool download dan beri kat aku..wahaha..penantian sungguh menyeksakan biarpun aku tak perasan pun yang aku belum tonton movie nie haritu..

Worth watching..bilamana cerita berkisar mengenai seorang veteran peninju bernama CHARLIE yang tersangat obses dengan "robot battle", walaupun sering kalah..(even pada seekor 'LEMBU')..beliau kemudiannya menyedari yang dirinya punyai seorang anak lelaki berusia 11 tahun iaitu MAX, mereka melalui suatu pertandingan, lalu kalah dan secara tidak disengajakan Max telah terjumpa sebuah robot generasi ke-2 sewaktu terjatuh dari gaung..(hmm..tempat buangan sampah)..

Robot yang diberi nama ATOM, ialah sebuah robot "sparring"..a.k.a bahan belasahan tetapi mempunyai kemampuan meniru perbuatan (macam budak kecik, jangan tunjuk kejahatan pada mereka!)..mereka meniti era kemenangan demi kemenangan..

lalu akhirnya bertanding dengan ZEUS (robot)..yang tidak pernah mengalami kekalahan..cerita ini diselitkan dengan ego seorang bapa yang dilakonkan dengan baik oleh HUGH JACKMAN dan kelincahan serta kecomelan DAKOTA GOYO..hubungan yang terjalin semakin erat melalui kerjasama mereka untuk membawa ATOM ke pentas tertinggi..wahh..teruja sangatt...


p/s: kalau cerita melayu boleh bawak feeling macam nie..comfirm aku sendiri akan download..kah3

Thursday, January 5, 2012

aktiviti hujung minggu

arghh..sangat 'tertekan' apabila manga naruto, one piece, bleach, fairy tail tidak dihupdate minggu nih kan? biasalah, ini 'normal' pada setiap akhir dan awal tahun..
lalu, tibalah masa kami meng'explore' manga apakah yang menjadi 'simpanan' saat kebusanan begini..
aku biasanya akan usha mangareader.net..dan banyak pilihan manga-manga menarik yang aku 'save' dalam memori untuk "komik hujung minggu" tak kiralah aku sudah baca atau belum sebelum ini..
minggu nie, aku isikan dengan manga "BAKUMAN" iaitu kisah anak muda mengejar impian untuk menjadi pelukis dan penulis komik yang berjaya dengan berbekalkan bakat dan kerja keras..berbaur dengan persaingan, cinta, dan perjuangan..tiada banyak yang aku mampu ceritakan kerana aku belum berjaya habiskan membacanya.. 
sebenarnya aku agak tertarik dengan komik dari pencipta "Death Note" ini kerana aku suka melukis..yahaha..
kalau minggu-minggu sebelumnya aku habiskan dengan membaca manga-manga, salah satunya adalah "SLAMDUNK"..iaitu kisah menarik seorang pelajar nakal yang ingin memikat hati gadis tetapi telah ter'pikat' dengan sukan bola keranjang, kisah ini dserikan dengan humor dan ilmu bola keranjang yang disampaikan dengan sangat menarik sehinggakan pembaca (termasuk aku) tertarik untuk mendekati sukan ini..
 takehiko inoue sememangnya mangaka 'faveret' aku..

"20th Century Boy" kisah menarik sekumpulan kanak-kanak mencipta teori-teori angan-angan masa kecil, tetapi sewaktu mereka dewasa, 'ciptaan' mereka itu telah di'realisasikan' oleh 'seseorang'..kisah ini sangat kompleks dan mencabar,jauh lebih menarik berbanding "Detective Conan" bagi diriku..20th Century Boy mengangkat watak seorang lelaki normal menjadi 'hero'..kisah ini diserikan dengan pembunuhan, ajaran sesat dan pelbagai kandungan yang sarat dengan penceritaan..sangat menarik..

p/s: ada lagi yang lain..tetapi lain kalilah aku hupdate, hmm..mungkin aku patut bertukar pada anime selepas ini..hmm..nantilah aku fikirkan..okbai..

Monday, January 2, 2012

konteks pemakaian menutup aurat..

Bekerja di institusi berkaitan perkhidmatan sosial memerlukan kita untuk selalu berdepan dengan masyarakat dan umum. Dalam masa yang sama, institusi tersebut berteraskan Islam sebagai tunjang utama. Lalu adalah menjadi keutamaan kami untuk menasihati masyarakat secara tidak langsung mengenai prospek pemakaian yang menutup aurat.
Ditambah dengan perkembangan fesyen masyarakat kini yang terlalu maju dan amat pesat perkembangannya umpama 'virus' dalam kehidupan masakini. Apakah pakaian yang menutup aurat? Adakah sekadar 'bertudung' itu sudah memadai? Adakah masyarakat umum faham 'konteks menutup aurat' dari pandangan Islam?


Di MAIDAM, kami terpanggil untuk sedikit sebanyak memberi nasihat terhadap para pemohon bantuan zakat amnya golongan wanita yang lebih cenderung menghadapi masalah pemakaian menutup aurat. Sedikit sebanyak kami berharap masyarakat kita akan lebih 'alert' terhadap masalah pemakaian yang mungkin akan membawa kepada masalah yang lebih besar dimasa kelak.



P/S: kami memohon pamphlet daripada pejabat mufti di sebelah berkenaan menutup aurat..harap ini berkesan..InsyaAllah..

2nd day 2012 - Pembaharuan di tempat kerja..

bercerita tentang pembaharuan di tempat kerja, ada yang bertambah baik dan juga wujud pembaharuan yang menambah kerumitan tugasan..haish...mengeluh pun tiada guna..

1)   Pembaharuan pertama ialah mulai tahun 2012, MAIDAM tidak lagi akan menghantar 'kad biru' kepada pemohon iaitu sebagai pemberitahuan tentang borang permohonan pemohon sedang diproses, sebaliknya akan menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) sebagai ganti 'kad biru' tersebut.

      Pembaharuan ini sedikit sebanyak mengikuti arus perkembangan teknologi semasa dan menjimatkan kos. Ini berikutan penghantaran 'kad biru' melalui pos memakan masa, juga memerlukan kos yang agak banyak berbanding SMS. Tambahan pula, ada antara pemohon yang tidak mempunyai nombor rumah lalu meyukarkan proses pengeposan.

      Keburukannya pula, kadangkala pemohon bantuan zakat tidak memberikan nombor teefon bimbit..hmm, ini agak menjadi kerumitan.

2)   Pembaharuan kedua melalui proses penyediaan voucher dan cheque untuk permohonan yang berjaya..auhh..yang ini sama sama kita explore..wahaha



oke..jom explore..babai!!

Sunday, January 1, 2012

tahun baru 2012

sudah masuk tahun baru, terasa makin jauh diriku dengan blog ini..
bukan aku 'merajuk' atau 'kemalasan' untuk update, tetapi alam pekerjaan yang aku baru 'jejakkan kaki' ini terasa agak janggal tetapi mengujakan..
lalu, ini agak mengalih perhatianku daripada berblog..maaf ya kawan-kawan..

hari ini, 1. Januari. 2012..
aku bekerja seperti biasa, bangun pagi..bla..bla..bla..balik kerja petang..penat..baring keletihan..walaupun ada saat-saat menarik yang berlaku hari ini seperti kes 'sawan' di kaunter MAIDAM yang agak havoc dan panik..sambutan hari lahir sahabatku 'AMRI' dan tahun baru 2012 dengan juadah tengah hari PIZZA dari PIZZA HUT..
namun, pergerakan hidup ini agak terbatas bila aku di ruang kehidupan yang sama..seperti melakukan dan menghayati perkara yang aku dapat jangka..aku terasa begitu kosong..seperti sebuah robot yang sudah di 'set' kan untuk bekerja..
haha..apalah yang aku harapkan daripada perjalanan hidup mengejar ilmu dan pengalaman ini..akan ku atasi segala perasaan ini dengan mencari solusi yang lebih akademik dan diluar kotak pemikiran..

hmm, oleh kerana solusi itu adalah diluar 'kotak pemikiran'..maka aku agak sukar untuk fikirkannya..
okey lah..masa untuk tidur..satu lagi 'setting normal' untuk otak seorang 'kuli' yang bekerja mengikut telunjuk sendiri..

p/s: aku lampirkan ROBOT untuk tatapan kalian~
teringat pula aku pada lagu Monoloque : "Jika Aku Seorang Robot"..

Followers