Thursday, February 24, 2011

aww..rasa nak demam~

simptom ape yang da terkena kat aku nih..tetibe hari nie aku rase lesu sangat, perut pulak meragam..dari pagi till sekarang pon belom elok lagi nih..aduyai..

dugaanNya..bepenye mahukannye jadi asko~

chet..nyanyi pulak engko time-time cenggini..maghrib nie bai, xelok nyanyi..kalu nak azan xpe..boleh gak menghalau iblis-iblis yang bersarang kat hati mungkar nie..huho..jahatnye ayat ku..
wohh..lapau la pulak..asenye megi feveret aku masih ade kat dapo kot..bek aku selongkar..
maghrib-mghrib nie elok gak makan..
nanti malam, kedarah nasik pulak ye...keh2..mane x saket perot tu..makan banyak dol..
adoit, sok ade 'JOM HEBOH' kat taman shahbandar, kuala terengganu..haha, hmm, harapnya x jadi 'Jom Rempit' udah ler kn?..
mesti sesak giler, tapi tu aku xpasti la..harapnye seme ok jer..

Tuesday, February 22, 2011

dengor mok pesang!! (dengar pesanan ibu) [EDISI DWI BAHASA]

ambe baru balik kijer ning, sapa-sapa dumoh..ambe tengok ade adik ambe cokkoh due orang, duk saje-saje..ssiang pulok ke dier..ambe pung tanye lah adik ambe hok besor sikek tu, "doh mok mane weyh?" "dok tringak doh ker ya ambe balik kijer time-time gining?"..ambe gi kijer sehariang tringak suare mok, rindu pulok wase an..memang doh, mok kiter duk bleber sokmo ke kiter..jadi terbiase dengor orang bleber, ari ning takdok bunying suare, wase an laing lah op?
saya baru saja balik dari kerja, sampai di rumah, saya tengok adik saya duduk berdua jer, kesian la pulak, saya pun tanye adik yang tua, "mak ke mane? tak tringat ke yang orang balik kerja tyme2 camnie"..seharian saya di pejabat, tringat suara mak, rindu rasenye, memang lah, mak asyik membebel aje kat saya, sudah terbiasa dengar beliau membebel, nie xder suare dy, rase lain macam pulak la kan?
ambe takdi ale gi kijer basoh jerruk nye ujang dok breti..ambe pung bace lah doa naik kenderaang, tringak tu sebak mok ambe pesang pagi-pagi lepah ambe sallang nge ye, "wang bowok muto molek, jangang laju-laju, bia lah lambak sikek pong sapa tepak kijer tu, ujang-ujang ning wang jage-jage lah yer"..ambe jawak, "or, dok ape ah..wang gi dulu deh"..ye lah op, orang tue kite kene hormak, lagi lagi mok pok kiter, gitu jer care kite nok balah jase mok pok kiter..nok wi nafkoh, kite pong takdok pitih jugok, ye lah..ambe kang baru prektikel, dok kijer betol lagi..xdok pitih lah..
saya tadi waktu dalam perjalanan k tempat kerja, basah kuyup kerana hujan, saya baca doa naik kenderaan, tringat sebab mak pesan pagi tadi tyme saya bersalam dengan beliau, "wan bawak moto elok-elok, biar lah lambat sikit pun, nie kan hujan, hati hati yer" saya jawab..ye, xpe lah, wan pergi dulu ye.." ye lah, kita kena hormat kt orang tua, lebih-lebih lagi ibu bapa kita, camtu jer kita nk balas jasa ibu bapa kita, nk bagi nafkah, kita nie bukan berduit, ye lah, saya kan baru praktikal, bukannya kerja lagi, xder duit lah..
mase balik kijer takdi, nye panah derring, dok wase sejuk doh eh..ambe bowok muto selow-selow jugok, tringak pesang mok smalam, mase tu ambe bukok tb semilang, ade rancangang 'tanyer lah ustak'..mok pesang suruh tengok mende gitu lah dalang tb..ning nye bukok hok orang nyanying, orang paka baju ketak-ketak, mok ambe dok brahi pasang tb hok gitu..dalang 'tanyer lah ustak' tu, ustak ade pesang ke seme, ye kate " kite idok atah dunie ning banyok wak dose, molek nye kalu kite istighfar banyok-banyok macang lepah mayang tu", ning lepah mayang nok derah-derah lari, nok kejor ke nape auu, dok lari eh kijer kat jabbak tu, smayang pong nye nati surruh baru nok buak, kalu kite beramal ibadah ning, dok buleh ker orang laing eh, buleh ke diri kiter jugok seme tu..ambe tringak ustak suruh istighfar mallang, ambe pung istighfar lah jugok banyok-banyok mitok-mitok Allah beresih hati ambe, biar dose-dose ambe ilang blake..
waktu balik dari kerja tadi, panas terik, tak rasa panas dah, saya bawak moto perlahan gak, tringat pesan mak malam tadi, waktu tu saya pasang tv 9, rancangan 'tanyalah ustaz' sedang on air, mak pesan suruh kami slalu tonton rancangan sebegini, bukan rancangan nyanyian, rancangan orang berpakaian ketat, mak tak suka rancangan sebegitu. dalam 'tanyalah ustaz'..ustaz pesan kat semua, beliau berkata, "kita hidup didunia nie banyak buat dosa, seeloknya kita beristighfar seperti waktu selepas solat tu", nie lepas solat cepat-cepat nak lari, apa yang dikejarkan?xlari pekerjaan kita di pejabat tu, sembahyang pun nk tunggu bersuruh baru nk kerjakan, kalau bab eramal nie, semua pahala dapat kepada diri sendiri je...tringat pesanan ustaz malam tadi, saya pun beristighfar lag banyak-banyak minta Allah bersihkan hati saya, biar dosa saya hilang semuanya..
hor, tu dengor doh bunying kak dappo tu, baru balik kok mok ambe..nye bleber ke lembu hok orang lepah dalang kebung pisang yer..abih lar anok pisang dier baru tanang mareng..ambe hok kene dengor ye bleber tu..sape la tuang lembu tu..base tak dok pengetahuang~
hah, tu dah dengar suara kat dapur tu, mak saya baru pulang kot, dia asyik membebel pada lembu yang orang lepaskan dalam kebun pisangnya, habis semua pisang yang beliau tanam semalam, saya yang jadi mangsa untuk dengar beliau membebel tu..siapa lah tuan lembu-lembu tu, xde pengetahuan betul~

Sunday, February 20, 2011

sekolah dan zakat

hari ini akan ke skool..wooo~ MAIDAM akan memberi taklimat kepada guru-guru sekolah tersebut mengenai zakat melalui pemotongan gaji..dan aku pon kene pegi skali, biase la..mencapub..keh3
xde la..senang la sket dorang sebab ade tukang angkat barang..hak3..
zakat melalui pemotongan gaji? alamak..aku belom study lagi bab tu..aiseyh..
ntah ape aku nak jawab kalu dorang tanye nanti..
err..errr....
kite tengok aje k..gud luck untk semua..
selamat pagi..mulakan harimu dengan bismillah~ oyeah!!

faceblog..muka belog kah?

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit 
aku pon x pasti Faceblog nie ape ntah..tapi aku tengok orang dok join..nak jugak aku ushar-ushar..keh3..ne la taw nanti faceblog nie kne banned cam yang tru twitter tu hape namenye ntah..malas la aku pikir..ok..da dua post lam mase 1 jam..gilo ke aku nih..

inilah namenye kawan..

aku ade sorang kawan nie..namanye fariq, beliau seorang yang pelat huruf 'R'..walaupun nama beliau ade huruf 'R'..haha.. fariq ialah seorang budak yang sangat rajin. tiap-tiap hari beliau akan bersenam (rekaan semata-mata). fariq sangat obses pada seorang lelaki..keh3..(gurau je fariq)..dan juga obses pada Miri (ni real punyo)..
da cukup men-men! fullstop!!!..........................................................
ok, aku buat entry nie bagi menyokong kawan aku nie yang akan bertanding untuk MPP (Majlis Perwakilan Pelajar) bagi UiTM kampus Kota Samarahan. fariq nie nakal dan innocent giler wa cakap lu..keh3..tapi lawak la..
dy slalu serius..haha..tu tipu, dy sangat suke men2 kan orang len..
pernah suatu ketike..(nk cite ke x ek? t jatuh rating lak..keh3)..xpe lah..lepas mengundi nanti aku citerkan balik kalo korang tanye ler..kalo x..aku takot terlupe..lololo..
ok..aku sertakan gambar beliau...TRUST ME! x rugi kalau korang pilih beliau sebagai MPP..motif? motifnye adalah, beliau sangat berdedikasi dan berpemikiran kreatif..(laen dari yang laen..sangat berbeza..tapi semuanya dari hati dan otak...bukan nafsu okay?)
keh3..muke dy control giler..slalunye "giler"..tapi nie control la..adoit..macam mane budak nie boleh terpilih ek? haa..jangan pandang luaran taw..kalu korang kenal hati budi beliau, kalau korang tahu cara beliau bekerja..beliau memang pilihan yang tepat untuk menjadi pemimpin..walaupun beliau tidak gheti bercakap di khlayak ramai..(slalunye akan berakhir dengan gelak)..sebab beliau sangat gemuruh..hoho..try la kalu xcaye..kompem pensannye..lalala..
ok la..fullstop..!!
cukup kutuk-kutuk okay....................................................
fariq..tahniah..sebab tercalon jadi MPP..janji pemimpin untuk menjadi suara siswa..bukan boneka sang pengurusan..itu yang harus kau kotakan..janji pada tuhanmu..iaitu pemimpin yang adil dan saksama..penuh tanggungjawab, ikhlas berjuang demi matlamat yang satu..tidak melanggar peraturan agama dan masyarakat..
"aku sokong mung 100%!!"



ikhlas dari sahabat mung: WHERE

Saturday, February 19, 2011

moto oh moto..

honda wave 100..haaa~ tu la moto yang aku gunakan ntuk merempit tiap2 pagi..bukan merempit ntuk aktiviti xberpekdah cam mat-mat moto tuh..aku merempit ntuk gi pejabat..hoho
susah la kalu xde moto nie..'sumber' la katekan..besnye naik moto pagi-pagi..sejuk jer..sampai terketar-ketar aku dibwatnye..tu belom lagi tyme ujan..haa..kalu ujan pulak..xpasal-pasal aku terpakse basah ler..keh2..sejuk nye..toksah cakap ler, sampai moto pon terketar-ketar skali taw..
yang masalahnye..eii..tayar moto tuu da licin da..pendek kate (bukan aku kate)..tayar tu da patot tukar dah tuu..bahaye siott..bahaye..bunga-bunga tayar da xde da..sekeping pon xde..aku da telek tadi before buat post nie..haa..tapi..
hehe..nie bagus jugak la ntuk aku..aku nie da la gilo..kalu tayar tu elok..mesti aku suke bawak moto laju2 nanti..haaa..tu lah kebaikan nye tayar moto tu xtukar-tukar lagi..aiseyh..(padahal malas nk tukar)..
hehe..esok pas keje aku tukar la weh..
teringat lak tyme blaja bawak moto dulu..mule-mule tu aku da hero..xmo bawak slow-slow nie..xbes..aku bawak laju jer..hari first blaja moto..aku da langgar pagar umah org..haa..tu baru hero..men langgar jer..tapi selamat je ler..moto jer yang serabai..keh3..pastu tyme balik, aku takot sangat sebab tyme tu aku kebas moto abang aku..teros je pas sampai uma..aku gi kat mak aku n cakap.."mak, wan eksiden.."..dan dan jer terus lari masuk bilik..2 minit kemudian..bang! bang! pintu bilik kene ketuk..haaa sudah..abang aku da hottt! aku takot sampai xberani nk bukak pintu..haha..(gunekan skill yang ade)..aku pon nanges la raung raung..nak suh dy xmarah..haha..bongok punye skill..
lpas tu..lapa la pulak asenye..aku takot nk bukak pintu taw..takot t dy serang aku..hoh..bile aku bukak pintu..cek dulu..line clear..keh3..dy keluar g baiki moto..aku pon cepat2 gi makan n mandi..3 ari aku wat skill nie taw..so aku xbertembung lar nagn beliau..(maaf ye abg..)
pastu aku wat note..(minx maaf..) letak kt meja kt bilik dy..keh3..n aku letak la duit 10 hengget kt meja tu..bajetnye dapat la aku bayar dy..(tyme dulu budak mane ley pgang duit dowh)..aku sengkek giler taw..haha
adoit..seb bek beliau memahami..tq bro..u mang bek..wa jer yang slalu bongek..
hmm..penah gak aku eksiden kat len..tapi..maluu..hehe..yang tu romentik sket sebab awek aku tolong..adeh2..manje je tyme tuh..keh2..beliau mang memahami..xnak cite..xnak citeee..
*aku mengelamun~
ohh..tengah taip post upenye..alamak, ase nk makan mamee kari berapi la pulak..sedapnye..cik mimi da makan ke belum..ish..isawnye sy..
*mesej beliau jap..ngeh3..
opps..xley jadi nie..nk kne gayot la..sok aku post lagi ye..

Friday, February 18, 2011

penangan en. tikus

pengalaman duk di MAIDAM sebagai trainee mang sangat menarik..dalam erti kate len..intersting..fuhh~ cakap english da aku lening..keh3..
salah satu pengalaman yang aku xdapat lupekan ialah "kes tupperware"..kes nie da ditutup oke?tapi sengaje aku bukak balik bile aku tertengok gamba2 di fesbuk cik asma ilani..ngeh3..(copy3..jangan marah ye kak ila)
dalam kes nie, suspeknye xlen xbukan ialah en tikos..wahh, kuatnye gigi..gune colgate ke hape?
yang aku musykilnye, buat ape la tikos tu nak duk kat maidam? nk makan duet zakat ke en tikos?xbek..dose tuu~

baru aku taw, tikos dekat pejabat upenye lagi advance n garang dari tikos kt uma aku..wah3..
bercerite tentang uma aku punye tikos..kompem2 tikos nie karnivor..sebabnye, aku da try letak cili ngan sayo sawi sebangai umpan..ne taw kan, tetibe dy suke lak..(xpayah la aku makan sayo..hehe)
tapi..haramm..xde nye tikos nie sentuh sayo..cili?lagi la..aku pon xmakan cili..pedass kot..mane tikos nak cari air malam2..dy bukan ade toilet pon kt dalam siling uma aku tuu..
tikos kt uma aku mang banyak..dan lagi besar dari tikos kt MAIDAM tuh..tapi tikos kt uma nie baik sket..dy xmakan tupperware..haha makanan jer..
yang xbesnye..dorang suke sangat berlari-larian ngan sanak sedare mereke..lorh..dalam gelap kot..bukan nampak pon..bising jer aku nk tdow memalam..
dulu mase tyme kecik2..aku slalu la wat skill nk tangkap tikos2 nie, daripada jerat2 yg memang sediekale dibeli, gam-gam tikos kepade jerat rekaan sdiri..keh2..
las-las..yang rekaan sdiri tu dilarikan tikos skali ngan umpan2nye...(sedey2) dolu tyme kecik rajin la aku menahan jerat..tapi sekarang..harammm..malas da aku..tikos tu sume pandai da..xsentoh pon umpan2..makan kayu jer kot dalam siling tuu..
aku nyer komik2 yang berlonggok kt dalam bilik pon dorang xsentuh..xmasuk pon dalam bilik aku..tikos-tikos tu takot kot.."ade baw lagi"..(iklan fabreze)..
cett..
malas da pikir sal tikos nie..nyusahkan pale jer..nasihat ntuk korang..tikos nie ade bile kite sume wat hal..cam suke membazir..xkemas..
same la gak ngan motif kehadiran lalat & nyamok dalam kawasan kiter..fikir-fikirkan yer(*0*")

hampehhh..tong sampah pon jadi..

cet..setelah bersusah payah ke kontan ari nie..akhirnye, henfonku da kene buang dalam longkang..ish..(tipu3)
henpon ku da kene anta kt kilang balik..nk kene tuka pe ntah..cine tu pon biol gak..keh3
dan kami pon bersiar-siar la di megamall dan ecm kontan..
mimi sangat sejuk jd aku belikan sweater..keh3..tipuu..tipuu...mimi yang belikan sendiri..aku cuma meneman jer..dan cik sarah serta henfonnye yang pendiam tu pulak maw beli kasut..bersusah payah lah kami mencarinye..akhirnye dapatlah beli selepas berulang alek dari megamall..ke ecm..n kembali ke megamall..
cet..cet..cetttt...
dwet aku juge yang kehabisan..keh3 xpe lah..bukan untuk org laen ye dop? untuk kakak aku juge..n bakal #$%& aku juge..(perasan woo..)
kami sempat makan di restoran rasa ayamas aka rasamas..
sedap la gak..aku makan dengan lahapnye..(lapa dol..) mane tidaknye, dari pagi puase, pukul 4 lebey baru menjamah makanan..time tu..artis lalu pon aku xpandang da..
sambil-sambil makan, sempat la aku pukol gamba..err ke tangkap ek?..ok la..ambik gamba la dua tiga das..hehe..(nanti aku upload..)
masa tu, mimi cakap "b jadi tong sampah ye, nah habiskan"..oit, sedapnye bahase..tapi nk bwat camne kn..aku mang lapa..haha so aku la yg habiskn sume sise-sise yg belum terjamah..kalu yg da di sebat, xkuase aku nk jamah neh..
kami xsempat tengok wayang..sebab, aku, kak sara kene balik awal..(takot mak marah..)
dan mimi pulak, esok pagi harus mengikuti modul kepimpinan pelajar..
sempat lagi kami berenti makan waktu odw balik..restoran batu 50 di dungun..bes gak..
atleast agak murah lah untuk 3 org makan..hoho..saving sket ye dop?
budak dua orang tu, bukannye boley harap pon..keh3(alamak..jap ag mimi bace..)
hehe..takot nanti perang dunia ke tiga..lalala..aiseyh..
adeh..penat-penat..saket tulang belakang neh..kene tidur awal sket...sok pagi nk wat thesis..
selamat tido kawan blogger..

Thursday, February 17, 2011

bodoh tahap cipan..

kalau kebijaksanaan itu boleh diukur melalui tahap pencapaian seseorang contohnya spm, diploma, degree, master, phd..bla3..
tapi ukuran kebodohan manusia itu adalah infinity..
infinity? fikirkan..
manusia yang bodoh itu sanggup melakukan sesuatu yang sangat merugikan, kebodohan manusia seperti sanggup membuang bayi di tong sampah, sanggup melakukan dosa-dosa even semuanya dapat kita belajar dan semuanya ada dalam pengetahuan kita.
teringat aku suatu ketika dulu ada seorang kawanku yang memang sangat berani..barang rare lah katakan, kami belajar bersama di universiti tempatan suatu ketika dahulu, hebat nye kawan aku nie, dy boleh tidur dan ponteng kelas tetapi still score waktu result keluar..
aku jugak yang rajin ke kelas tapi still 'bodoh'..chet..
elok-elok je aku pegi kelas, dy sedang tido, aku balik kelas..dy still tido..
tapi nak buat macam mane, dah hero malaya..lecturer pun x de sebab nk marah dy sebab dy slalu score..
cilanat tul..
nak di jadikan cerite, kawan aku nie punye lah suke kat seorang gadis tu..perghh..
memang dy tangkap cintan abes la..tapi budak pompuan tu relek je aku tengok..xde lah lawa mane pon..
dy tackle awek tu sampailah suatu ketika, berjaya..dan mereka pon berkapel lah..
seperti kapel-kapel len, kawan aku nie sangat senang hati sampai terlupe yang hobi beliau ialah tido..
dah ilang dah hobi beliau tu..keh3..
punye lah tangkap cintan..(sehingga xbalik bilik dah)..beliau berubah ke arah yang baik..
aku mule nampak beliau pergi ke kelas..dan mule mandi..
tapi..paneh x sampai ke petang..
awek tu upe nye player, dah kawan aku yang sangat tangkap cintan lah kat dy, sanggup berkorban jiwe dan ptptn untuknye..ditinggalkan selepas dikikis sekeringnye..
ish3..kesian punye kawan, aku pun menjadi mangse sebagai banker untuk beliau buat loan..
yang kebodohannye apebile kawan aku yang sebegitu pandai..boleh terjerat ngan pompuan durjana tersebut..tiba-tiba, kembali ke tabiat semula jadi beliau..tido..
dan kali nie, oleh kerane tensen yang teramat, beliau sanggup pergi ke klinik untuk mintak ubat batuk..
so, beliau tido..
tak bangun-bangun..
bukan mati..tido jer, tapi susah la nak bangun..2 hari beliau tak bangun..aku ingatkan dah nazak..
masuk hari ke tiga..dy melantak sume biskot yang ade kt bilik..(seb bek bukan aku punye)..
kemudian dy pegi men futsal..
gilo..dush3..
walaupun begitu..tahap ketensenan beliau x terhenti di situ..dy dengan selamber nye ponteng final exam..
hampeh..repeat satu sem..(aku mangse..jd banker lagi..)
beliau still budak pandai, cume da jadi len sket pas ditinggalkan..
kebodohan beliau memuncak apabile dengan x semena-mena..pada suatu hari, beliau cakap..
"aku da quit dah..xde mud lah nk belaja..aku nk main muzik jer"..aku ok jer waktu tu, aku da agak time dy ponteng exam dulu..
tapi lepas beliau balik kg..aku dapat satu mesej dari beliau..
"wan, aku xde duit ar, hutang dulu kire halal la yer..thanx=).."
wahh..
p/s: aku sangat bodo sebab pecaye dy akan baya..

lembut hati?aku yang 'berjurus'..keh3

laila syamimi memarahiku kerana terlalu berlembut dan sukar untuk memarahi tauke cina penjual handphone.
aku terkesima, tidak dapat berkata apa-apa. dilubuk hatiku, "mungkin aku terlalu lembut apabila berurusan?" atau aku yang tidak tahu diriku telah kerugian.
sebenarnya ceritanya bermula pada 3 minggu lepas apabila aku dan laila telah membeli sepasang handphone nokia x3-02 di sebuah kedai di megamall kuantan. masalahnya bermula apabila handphone tersebut tiba-tiba tidak dapat dihidupkan selepas dimatikan untuk di cas, handphone baru mestilah di charge sebelum digunakan untuk membiasakan dengan bateri.
pada waktu itu, kami segera menghantar handphone itu ke kedai tersebut, dan 2 hari kemudian, selepas mendapat balik handphone tersebut, masalah itu masih berlaku, seperti tauke tersebut tidak berbuat apa-apa.
mimi sangat marah! (wahh..), tetapi aku cool saja (hoho..)
mimi menyuruh aku menelefon tauke tersebut untuk berunding..
tetapi..aku tidak reti untuk marah lah..alamak...
so, tauke tersebut pun jadi cool jer..(aiseyh man..)
kesudahannya, mimi sangat marahhhhh!!!(warghhh..)
dan aku sangat takot..
aku akan ke kedai tersebut esok petang untuk menyelesaikan masalah ini..
harapnya, kami dapat setelkan perkara ini secepat mungkin..
insya-allah..


p/s: adakah aku sangat 'berjurus'?..hehe..dalam bahasa terengganu "jurruh" yang bermaksud bersopan..
hmm, patutkah aku sangat bersopan terhadap kaum taukeh ini?
sama-sama nantikan esok..

Wednesday, February 16, 2011

berita terkejut..

Kuala terengganu - 16 feb, selepas bertahun-tahun mengamalkan bermain game "mafia wars" di fesbuk, aku dilaporkan menjadi sangat garang. aku pun tidak tahu kenapa, mungkin kerana sangat mengantuk pada hari ini.
disebabkan kegarangan aku, aku telah dimarahi oleh seorang pokcik pada siang hari tadi. walaupun tidak sedih, tiba-tiba aku tergelak kerana beliau marah sekejap sangat.
dan motif aku menjadi garang bukan kerana beliau, aku menjadi garang hanyalah di dalam game mafia wars apabila seorang lelaki telah menyerang ku yang langsung tidak menyerang beliau, so..

aku memasukkan nama beliau ke dalam hitlist..memang kejam..
seterusnya, aku erompak serta menyerang beliau bertubi-tubi..berkali-kali..
mungkin beliau menyesal kerana menyerangku..
tetapi..
aku pu tidak tahu kenapa aku buat post yang merepek ini..
ini adalah chow yun fatt..beliau sangat hebat kerana misai beliau sangat panjang..aku suka..tapi mimi xsuka..

Tuesday, February 15, 2011

hari ini..

pada pukul 2.00 ptg nanti, kami akan ke wisma darul iman bersama sama dengan pelajar-pelajar terengganu dari mesir untuk sesi bersama menteri besar.
dan kami harus makan dengan cepat..
alamak..
hehe..terpaksa lah rehat awal sikit~

perarakan maulidurrasul terengganu 2011

semalam telah berlangsung perarakan maulidurrasul di kuala terengganu dan MAIDAM telah menyertainya dalam kategori jabatan kerajaan negeri dan badan berkanun.
tapi kalah..
kata abg zul, "baju xsiap..tu yang kalah tu!", "kalau siap, mesti dapat 1st lah".
tapi adat pertandingan, ada menang dan ada yang kalah, pada yang menang, tahniah, dan pada yang kalah, cuba lagi tahun depan.
para pemenangnya:
jabatan kerajaan negeri dan badan berkanun dimenangi olehmajlis bandaraya kuala terengganu, bagi kategori jabatan kerajaan persekutuan dan badan berkanun persekutuan dimenangi oleh jabatan pelajaran negeri terengganu, bagi keategori sekolah, dimenangi oleh SMAASZA dan dalam kategori unit beruniform dimenangi oleh akademi bomba.
pada aku pula, semalam adalah cuti yang dihabiskan dengan..tidur..
dan adalah cuti paling membosankan dalam minggu ini..
p/s: awek sy pun tidur, bila sy bangun, dy tidur, bila sy tidur, dy bangun, so sms kami xberbalas..jadi..sangatlah bosan.( mimi jangan marah ye)

adeh..sakit perut pulak..

sedang besh aku breakfast makan kek nih, tetibe sakit perut pulak..
alamak..da terlambat la dowh..
k, got to go..
selamat kerja kawan2..
selamat merempit..
berhati-hati di jalan raya..

selamat kembali bertugas

selamat kembali bertugas keepada ku dan rakan-rakan..
esok adalah hari bekerja, dan aku akan bangun pada pukul 6.00pg untuk mandi walaupun ku tahu aku akan terbersin..
owh..
dan merempit di pagi hari..
juga balik pada pukul 5 petang..
tidur pada pukul 12.00 tgh malam..
owh..
ia sangatlah normal..
tapi persetankan semua ini..
aku ingin lain..
so..
aku akan tidur lewat..hahaha!!

sangatlah bosan

hari cuti rupanya sangat bosan..

Monday, February 14, 2011

alamakk!!

esok adalah cuti..
tetapi mimi punya broadband da kena potong..
ish2..xdapatla aku online..
akan ku cuba membantu mu sayang..

Sunday, February 13, 2011

hantu kak limah..

ekeke..
hantu kak limah tu xla takot sangat..
ari tu, pakcik aku cite,
waktu dy balik solat maghrib..
dy terserempak sorang nenek tua ngah pegang pelita lalu depan umah dy..
ngatkn nenek tu nk gi mane..
dy pon tegur la..
"jauh bejalan, nok gi maner?"
nenek tu x jawab dan terus jalan je..
esok nye..isteri dy g melawat nenek tu kt umahnye..
nenek tu cakap dah 3,4 hari dy xleh bangun..masekan nk jalan jauh tuu..
ish..
seram sejuk aku nk tido lewat-lewat dah..
sebabnye..arah perjalanan nenek tu..
sehale je ke arah umahku..
kang xpasal-pasal..
ade yeng menegur dari lua tingkap..
"nengok citer antu kak limah ke? antu nek lijah xnak tengok?"..
waaaa..
takot..
p/s: selalu mengaji ye lepas maghrib..

Saturday, February 12, 2011

uwahh..

iyahh..ngeh..ngeh..ngehh..
nya..nya..nya..nga..mumu..
lalalaala..
bahhh..bahhh..
hohuh..hohuh..
aku bosan..kadangkala aku terfikir..
macam mana kita boleh faham bahasa..sejak dari kecil..
kita tengok-tengok, kita belaja..
hmm..
otak berkembang,
tapi..still 'misteri'..agaknye..kalau duk kandang lembu tiap2 hari..mesti boleh cakap ngan lembu kot?keh3

owh..

heartbroken..
rase macam jatuh..
gedebuk..toin..bergolek-golek..
lalu dilenyek oleh lori..
pon..pon.."prap"..
owh  hatiku..
kenapa sakitnye sebegini..
alamak..
ade ayam belaan sape nie..berlari-lari lalu..
mematuk hatiku..
owh...
sangat sadis perasaan ini...harap xde yang bersedih sekarang..biar aku sorang

Friday, February 11, 2011

arghh..

sakitnya kepala ku..
sampaikan xdapat tidur...
ya Allah..adakah ini kerana diriku sering melupakanmu..

Wednesday, February 9, 2011

kerja lebih..

alamak..
esok khamis..dorang balik kul 3.30 ptg..
tp aku...
waaa..7.30 ptg..
sudah..pe aku nk bwat? alamak..
ayark..
tapi hati mesti ikhlas..
bertugas..kerana Allah..
itu yg sebaiknya=)

Tuesday, February 8, 2011

sekadar yang patut..

yang boleh digambarkan..
sekadar yang patut..
tidak sesempurna dambaan..
dan juga impian..

itu yang boleh kugambarkan..
walaupun diriku sangat mengantuk..
tetapi..tidur sekejap pon da ok..hehe

apa yang ku persembahkan kepadanya..
bukan yang sepenuh hati..
dan dia mengharapkan yang lebih baik..
aku akan cuba lagi..

aku gembira hari ini..
mungkin yang paling gembira.
walau beralas lesu..
serta geletar kakiku..
dek panas dan perjalanan jauh itu..
tetapi senyuman itu,
ia cukup..
untukku walau ke hujung dunia..


dan kami dapat bersama..
seketika cuma..
dan itu sahaja yang dapat kuberikan di detik ini..
sekadar yang patut..

Monday, February 7, 2011

tugas 'penting'!!

tugas aku sangat penting kebelakangan ini di tempat practikal ku..MAIDAM Kuala Terengganu..

sebabnya, MAIDAM telah secara rasminya membuka sebuah bilik operasi untuk pelajar Terengganu yang belajar di mesir..
dan tugasku..
ayark..
jawab soalan ibubapa..yang call or datang..
update berita terkini..
check list nama yang sangatlah banyaknye sehingga tidak terkire oleh jari jemariku yang halus mulusss nie..
adoiyai..
tapi..
kerja mesti 'ikhlas'..kan3?
semua stuju...yay!!
itulah "ilmu yang bermanfaat"..
ilmu yang ikhlas..fi sabilillah!!!allahuakbar!!

dan facebook..

adakah aku masih sanggup berfesbuk?
owh...tidakkk..
facebook ku hanya dipenuhi dengan post daripada game 'mafia wars'..
adakah aku sudah addicted?
giler sangattt..
ubati akuu!!tolongg..

aku yang kegelisahan..

mana tidaknya, aku perlu menghantar draft thesis esok..aiyark..
lalala..dan aku masih kebingungan..
insyaallah..
esok akan ku jumpa 'beliau'..

hari ini ad seorang ustaz datang berbual dengan ku.. suatu persoalan yang tidak dapat ku jawab dari persoalan yang beliau kemukakan.. apakah itu 'ilmu yang bermanfaat'? sekarang ku ingin bertanya sahabat yang bijaksana.. pengertian 'ilmu yang berfaat'?

hari ini ad seorang ustaz datang berbual dengan ku..suatu persoalan yang tidak dapat ku jawab dari persoalan yang beliau kemukakan..apakah itu 'ilmu yang bermanfaat'?sekarang ku ingin bertanya sahabat yang bijaksana..pengertian 'ilmu yang berfaat'?

Answer here

Followers