Thursday, March 29, 2012

Fresh Graduates’ Unrealistic Salary Demands Deter Employers from Hiring - According to JobStreet.com’s survey -




"Fresh graduates nowadays have unrealistic salary demands" according to a recent survey conducted by JobStreet.com in October 2011. Of the 571 human resource practitioners who took part in the survey, 64% felt that the top reason why fresh graduates were rejected after the interview sessions was because the candidates were asking for unrealistic salary or benefits.
Second and third reasons in rejecting fresh graduates were “bad character, attitude and personality of the jobseekers” (60%) followed by “poor command of English language” (56%).
52% also felt that fresh graduates lacked good communication skills. Another 38% said that fresh graduates tend to be too choosy about the job or company they wish to work for.
A word of advice to fresh graduates by Chook Yuh Yng, Country Manager of JobStreet.com, “Don’t immediately reject an offer because the salary offered is below your expectation. Look at the long term career growth. It’s best that you gain the relevant experience first. Good remuneration package will follow when you have built a good profile for yourself and excelled in your field.
Chook added, “Be aware of the current market trends. Salary report information can be easily obtained from sites such as JobStreet.com. Do remember that you may even be competing against candidates with a few years of working experience that are more attuned and equipped to the market demands and trends”.
The survey results also indicated that 86% of the employers do not discriminate against graduates from a specific type of university; they do not mind hiring fresh graduates from the local public university, local private university or foreign university.
On the question about the level of quality among our fresh graduates today, 66% of the respondents rated them as ‘average’ and 23% rated them as ‘poor’.
A total of 571 human resource personnel took part in the survey conducted by JobStreet.com in October 2011.

 http://www.jobstreet.com.my/aboutus/preleases163.htm

Tuesday, March 27, 2012

jawatan kosong SPNT

tengah hari tadi telah diberitahu oleh bos ery yang jawatan kosong SPNT telah dibuka..
antara jawatannya ialah penghulu, pegawai teknologi maklumat, pegawai kewangan, pegawai agama islam..
agak agak siapa yang berkenan tu bolehlah mencuba..tetapi untuk warga terengganu sahaja lah..
tetapi bila aku try bukak lepas pukul 2.00 petang..
sistem error pulak, agaknya ramai sangat yang bukak web diorang kot..
jadi kita try lah bukak selepas waktu bekerja..
insya Allah kalau rezeki kita tu, tiada manusia lain boleh tutup, tetapi kita semua hendaklah mencari peluang, selagi ada kita cuba..
oke..
sebenarnya aku post ni pun sebab selesai dah buat kerja..lagipun aku pun belum berjaya bukak web SPNT..so aku nak tunggu malam nie..harap-harap sempat memohon..insyaAllah..
doakan aku berjaya sahabat..=)

Sunday, March 25, 2012

MENGANTUK DI PEJABAT? (cuba cara ini)

setiap hari ke pejabat di awal pagi memang meletihkan..lagi-lagi bila awal minggu iaitu ahad dan isnin..ini disebabkan setiap hujung minggu biasanya ramai yanga akan terbungkang di katil sepuas hati..
untuk yang tidak punya cara melepas kan diri dari mengantuk, disini ada sedikit trick bagi mengelakkan diri di tangkap tertidur di meja pejabat..

1 mata palsu

bos akan tabik kat korang kerana langsung tak berkelip dari memandang komputer..

2. tidur dalam tandas
buat-buat sakit perut kemudian tidur kat tandas..memang aku xpernah try skill ni sebab selalunya ada orang keluarkan bunyi kat tandas sebelah..so aku tak pernah berjaya lagi amalkan skill ni..

3. tidur di luar
lazimnya skill ini boleh digunakan sekiranya korang bekerja di pejabat dan punyai shift untuk 'keluar'..contoh cam kerja budak pejabat ke..cam kerja penyiasat ke..mesti bes parking bawah pokok..pastu wat2 cam xsedar masa berlalu..keh3..

oke, banyak lagi skill tidur yang boleh korang amalkan..
cuba try tgk SINI.. mesti korang kagum punye..

SAVED TO DRAFT

bila mahu post..aku menaip dengan panjang lebar..sehingga kering idea..
lalu bila mahu tekan butang "publish post"..tetiba..
rasa 'eh, nanti nk edit lg".."eh, nanti nk tambah lagi sket"..
so aku tekan butang "save now"..

bila esok baca balik.."alamak, nie dah 'lapuk'"..so..bersepah lah "draft" dengan post-post panjang yang tidak sempat di publish kan..kah3

Thursday, March 22, 2012

ONCE - "Aku Mau"

Kau boleh acuhkan diriku
Dan anggap ku tak ada
Tapi takkan merubah perasaanku
Kepadamu

Kuyakin pasti suatu saat
Semua kan terjadi
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Selalu bersedia bahagiakanmu
Apapun terjadi
Kujanjikan aku ada

Kau boleh jauhi diriku
Namun kupercaya
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Aku yang rela terluka
Untuk masa lalu

Tuesday, March 20, 2012

result s.p.m bakal diumum esok..

ish, hamba pula yang berdebar untuk result s.p.m esok..adik pula sedang nyenyak tidur..
"oit..bangun, solat hajat cepat!" minta doa buat kali terakhir tuk malam ini..hehe..
kesudahannya, sama sama kita nantikan esok..
goodluck siti sakinah binti kamarudin..
mak, abang, kakak dan adik awak hope awak dapat straight A's..
insyaAllah..amin..=)

Saturday, March 17, 2012

KEHIDUPAN

Album : Tiada Lagi Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita ?kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan

Senilagu : Nazrey Johani Senikata : Nazrey Johani Hakcipta : Inteam Records Sdn. Bhd.

Penerbit : Suffian Saujana Susunan Muzik : Bard Muffins Perkusi: Hamzah

hari ini..

hari ini adikku pulang dari PLKN, sudah nampak 'kehitaman' akibat sunburn dan keletihan yang amat disitu..kesian betul aku tengok, semoga 3 bulan tersebut memberi manfaat dalam diri beliau, insyaAllah..

hari ini kenduri kahwin kak Amida, iaitu salah seorang rakan sekerja di MAIDAM, aku dan kawan-kawan hadir, tetapi aku tidak lama disitu, tidak sempat berjumpa dengan beliau pun sebenarnya untuk mengucapkan tahniah, kerana terpaksa bergegas untuk menjemput adikku yang baru pulang dari PLKN td..

hari ini ibuku mengajakku menemani beliau untuk ke kenduri kahwin di kampung, dek kerana menjemput adikku dan ke kenduri kak Amida, beliau ke kenduri bersama ibu saudaraku yang tinggal bersebelahan rumahku..

hari ini gusi tidak sihat, mungkin kerana sudah 2 minggu berselang-seli jamuan, kenduri, majlis kesyukuran, jadi pipiku agak bengkak..jadi aku mesti berpantang makan daging dan makanan yang panas-panas..ibu menyuruhku ke klinik untuk berjumpa doktor dan mengambil ubat. dan aku ke klinik sebelum ke kenduri td..

hari ini agak panas, selepas pulang dari menjemput adikku, dan solat..aku merebahkan diri ke katil..lalu terlelap..

hari ini..hmm..
hari ini..hmm...

Friday, March 2, 2012

hujung minggu yang mendung di trengganu..

minggu ini cuaca agak suram dan hujan sekejap sekejap sepanjang hari..
aku berbaring kebosanan..memikirkan apakah yang perlu aku lakukan untuk mengisi waktu terluang..ini berikutan cuti hujung minggu ini agak panjang berbanding biasa kerana tambahan satu hari iaitu ahad cuti special trengganu..bila ingin membaca,rasanya akan cepatlah mata aku terkatup memandangkan hari yang agak sejuk disebabkan kehadiran hujan senantiasa..lalu aku online..melihat facebook..tekan butang 'like' keatas mana mana post sahabat yang patut..masak spageti dengan mak guna resepi dari internet, sedap jugak spageti td..juga tambahan untuk aktiviti hujung minggu orang bujang = 'tidur'..arghh..
tabiat ini memang sukar untuk dibuang..
hidup rasanya seperti seekor beruang..

besnye dapat tidur..Alhamdulillah..
nanti ade idea bes, baru aku buat post yang betul-betul..oke, jom tido...

Followers